Woordenlijst

Hoewel we zoveel mogelijk jargon proberen te voorkomen, kunnen we soms niet om naam & nummer heen. Omdat we begrijpen dat veel van de gebruikte termen nieuw voor je zullen zijn, hebben we ze hieronder uitgelegd. 

Wil je snel naar een leter springen? Klik dan op de betreffende letter hieronder:

A

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Aandrijfmotor


Van origine een ruitenwissermotor die de zetgroep op en neer beweegt. Wordt in de gaten gehouden door de encoder en werkt op 12V uit de transformator.

A.G.A.

Automatic Grinder Adjustment

Automatisch zelfstellende molen. De molen kan zichzelf afstellen op basis van de input van de gebruiken (de instelling in het programma van de machine). De maalgraad wordt supersnel bijgesteld tijdens het malen van de koffie. Dit wordt gebruikt in de JURA Giga en JURA Z-serie (vanaf JURA Z10). Het zorgt voor een heerlijk intense ristretto of espresso of een Lungo die niet te lang trekt (blonding).

Aroma+ GIII

3e generatie

De Aroma+ GIII molen is de concurrentie te snel af. In maximaal 4,5 seconden maalt deze molen zo'n 16 gram koffie, dat halen alleen de professionele horeca molens. Voor de nieuwe JURA machines is deze molen verder ontwikkeld en zijn de maalschijven aangepast om onzuiverheden in koffie (pitjes, takjes en stukjes hout of steen) te kunnen verwerken zonder te blokkeren en is de molen retentieloos gemaakt. Dit houdt in dat er veel minder (zo'n 70%) maalsel in de molen achterblijft dat aan de buitenlucht (veroudering) bloot wordt gesteld.

Aroma Professional

Retentieloos maalwerk van JURA sinds 2021

De opvolger van de Aroma+ GIII molen, waarbij de koffie die je op dat moment maalt, ook direct en helemaal gebruikt wordt. Er blijft dus geen/nauwelijks gemalen koffie achter in de molen. Ieder kopje is dus gemaakt van vers gemalen koffie. 

Aromadeksel

Bonendeksel

Het aromadeksel ligt op het bonenreservoir en zorgt ervoor dat de koffiebonen vers blijven en afgeschermd worden tegen zuurstof en vaak ook licht. Niet te verwarren met het bonendeksel al hebben ze op sommige machines dezelfde functie.

B

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

C

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Cappuccinatore

Melkschuimer

Een Cappuccinatore is het onderdeel dat er voor zorgt dat je melkschuim mooi warm en lekker lobbig uit de machine komt.

Cold Brew

Koude bereiding

Op dit moment beschikken alleen de JURA Z10 & JURA Giga 10 over Cold Brew. De koffie wordt bereid met koud (ongekoeld) water, daar zou je eigenlijk ook daarvoor geschikte koffie voor moeten hebben. In de JURA Giga 10 heb je een 2e molen waarin je speciaal daarvoor gebrande koffiebonen kan doen. 

Coffee Eye

Eenoog is koning

Kijkt of je het kopje onder de juiste uitloop hebt geplaatst om te voorkomen dat het een rommeltje wordt.

D

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Drainagemagneet

 

Drukt het drainageventiel open op het gewenste moment. Is er in spoelvorm met metalen pen, maar ook in gemotoriseerde vorm.

Drainageventiel

 

Zit onderin de zetgroep en zorgt voor het afvloeien van overtollig water en overdruk uit de zetgroep zodat het niet blijft nadruppelen.

Drukventiel

Hoedje

In de machine zit een of meerdere drukventielen. Dit zijn ventielen die opengaan wanneer er voldoende druk op uitgeoefend wordt. Zo blijft het bij stoomdruk (ca. 1,5 bar) dicht en gaat het bij pompdruk voor bijvoorbeeld koffie (ca. 9 bar) open.

E

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

EA / EB / EC

Modeljaar

Sinds 2020 gebruikt JURA een nieuwe manier om aan te geven om welke modeljaar en generatie het gaat. Dat maakt het niet leesbaarder (E8 EB of E4 EA) maar wel duidelijk om welk type machine het gaat. 

Het kan voorkomen dat de eerste generatie van een nieuwe machine de codering [EA] meekrijgt en dat deze nieuwer is dan de 3e uitvoering [EC] van een ander model.

Encoder

 Stappenteller

Op de aandrijfmotor van de zetgroep zit een klein kastje dat de slagen van de zetgroep telt. Zo weet de machine in welke positie de zetgroep zich bevindt.

Energy Save Mode

 E.S.M.

De machine kan gebruik maken van de Energy Save Mode (E.S.M.) Deze spaarmodus kent verschillende standen voor verschillende toestellen, afhankelijk of er 1 of meerdere elementen ingebouwd zijn. Je bespaart er enegie mee. Inmiddels zijn alle moderne JURA's daarmee uitgevoerd

F

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Flowmeter

Waterteller

De flowmeter meet de hoeveelheid water die door de machine gaat. Er gaat alleen koud water doorheen. 2 magneetjes draaien rond op een soort watermolentje. Elke halve draai van de flowmeter geeft een puls af, zodoende weet de machine de hoeveelheid water.

G

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

G1, GII, GIII

1e generatie, 2e generatie enz. 

Voordat JURA begon met het labelen van modeljaren in letters (Zoals EA/EB) deden ze dat met generaties. Dat hebben ze maar los gelaten maar kom je nog vaak tegen bij oudere machines. 

Gebruiksaanwijzing

Handleiding, manual, 'dat' boekje

Handig instrument wanneer je niet weet hoe een toestel werkt. Er staat zeer nuttige informatie in die je zelf kan opzoeken. Probeer het eens :)

H

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 HP1, HP2, HP3

 Soort melkschuimer aansluiting, nippels

 Omdat JURA 3 verschillende soorten aansluitingen voor melkschuimers heeft, zijn ze onderverdeeld in 3 soorten:

[HP1] [HP2] [HP3]

HEX

Warmtewisselaar, boiler

Een warmtewisselaar wordt vaak een boiler genoemd en dat klopt min of meer ook wel. Het is wat complexer dan dat. Het is een verwarmingstechniek waarbij water in een boiler ook water verwarmd dat in een apart compartiment zit. 

I

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Intelligent Water System

 I.W.S., R.F.I.D.

 Claris Smart waterfilter voor JURA machines met een RFID chip die communiceert met de machine.

Infrarood

Actieve bonenbewaking

Op duurdere modellen wordt dit gebruikt om vooraf aan te geven dat de bonen in het reservoir op zijn en het reservoir bijgevuld dient te worden

J

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 JURA

 Sjoera, Djura

 Regelmatig horen we de meest tropische uitspraak van de merknaam JURA. Als je die zo uitspreekt als hij er staat, dan kom je op een 'droge 'jura' uit. Geen bijklanken. Dat doen die Zwitsers ook niet. 

K

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Keramische schijven

De maalschijven in de koffiemolen zijn keramisch en niet van staal. 

Keramische maalschijven zijn bij de puristen veruit favoriet. Deze maalschijven zijn zo hard dat ze onverslijtbaar zijn. Ze malen in een JURA in ca. 2 seconden voladoende koffie voor het product dat je wenst. Mooiste is dat er geen warmteontwikkeling is bij keramische schijven. Op dit moment is de JURA Giga-serie voorzien van kermaische schijven. 

 Knijpventiel

 Squeezeventiel

Een klein elektrisch aangedreven motortje dat een slangetje dichtknijpt. Door dat slangetje gaat reeds gezette koffie en zo kan het een richting worden opgestuurd. Bijvoorbeeld naar de gecombineerde melk & koffie uitloop voor cappuccino.

L

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Lekrooster

 Lekblad, koppenrooster, plateau

Een lekrooster ligt op de lekbak en is de plek waar je je kopje neerzet (onder de uitloop).

Logohouder

Cover, uitloopcover

De logohouder zit op de uitloop en herbergt de melkschuimer op toestellen met geïntegreerde cappuccinatore.

Luchtventiel

Airsuction, Lucht aanzuigventiel, pieletje, dopje

Een airsuction zit in je melkschuimer (Cappuccinatore) en zorgt ervoor dat de melk belucht wordt. Zo kom je aan een heerlijk lobbige melkschuim.

M

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Melange

Samenstelling

Een mélange is een samenstelling van verschillende koffiesoorten waardoor er een bepaalde smaak ontstaat. Waar de ene koffie een zuurtje heeft, is de bijgevoegde koffie bedoeld om dat zuurtje te naturaliseren of zelfs te versterken. Een melange heeft ook als voordeel dat de koffie altijd verrast: een kopje koffie is nooit hetzelfde. 

Melkschuimer

Cappuccinatore, Cappucinaire

Een Cappuccinatore is het onderdeel dat er voor zorgt dat je melkschuim mooi warm en lekker lobbig uit de machine komt.

Menghuis


Onderdeel van de cappuccinatore (melkschuimer) Hier komen melk, stoom en lucht samen en worden ze vermengd

Multiventiel

Automatisch keramiekventiel, waterselector

Een slimme verdeler van water in de machine die water als het ware de juiste richting op stuurt. Sommige machines hebben er zelfs 2.

Molen

Maalwerk, bonenmolen, grinder

In een JURA volautomaat een onderdeel dat de bonen maalt. Die maling valt in de zetgroep en daar wordt de koffie mee gezet. Alle molensin een JURA kunnen op maalgraad worden afgesteld. En zijn gewone molens, Aroma+ molens en 'Professional Aroma Grinders'.

N

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Nippel

Pieletje, koppelstukje

De melkslang in de melkschuimer en melkbeker of melkkoeler worden netjes luchtdicht met elkaar verbonden door aan nippel. Let hierbij ook op het melksysteem dat gebruikt wordt (HP1, HP2 of HP3)

O

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 

 

 

P

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

P.A.G.

Professional Aroma Grinder

Zo goed, consistent en snel malen slechts weinig koffiemolens in volautomatische koffiemachines. In maximaal 4,5 wordt stil en snel de koffieboon vermalen tot een maalsel geschikt om espressokoffie te bereiden. Met de P.A.G. koffiemolen haal je alles uit je koffie dat er in zit. 

P.E.P.

PEP, Pulse Extraction Proces, drukprofiel

Tijdens de bereiding wordt de pomp elektronisch aangestuurd om minder water door de koffie heen te persen. Dit leidt tot een langere contacttijd tussen koffie en heet water. Het resultaat is een intense smaak met een volle body, betere temperatuur en een mooie crèmelaag.

Alleen toe te passen op producten die JURA daarvoor heeft geselecteerd met een maximum van 80 ml. 

Pocket Pilot

Touchless

Het is een app die in combinatie met een QR code de machine kan aansturen om koffie voor je te maken. 

Pomp

Drukpomp, vibratiepomp, rotatiepomp

De pomp zuigt water aan en duwt dit door de machine en koffie heen. Dit gaat razendsnel en door slangen met een interne diameter van soms maar 2 mm. Zodoende kan er door een klein pompje een hoge druk worden bereikt. Een rotatiepomp draait en in de pompkop wordt het kanaal waar het water doorheen gaat steeds kleiner waardoor de druk oploopt. 

Pompmembraan

Membraan

Het pompmembraan is een slagdemper op de pomp. Het zorgt ervoor dat de pomp rustiger loopt/stiller werkt.

R

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Residureservoir

Residubak, prutbak, afvalbakje

In het residureservoir wordt de door de zetgroep uitgeworpen koffie verzameld .

Residulade

De residulade ligt op de lekbak en hier staat het residureservoir op. 

Rotary Switch

Draaiknop

Een druk- en draaiknop waarmee de machine bediend of geprogrammeerd kan worden.

S

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Smart Connect, WiFi connect

J.O.E. app

Een adapter voor in de machine die je toegang geeft via de JURA J.O.E. app om je toestel te bedienen en in te stellen via Bluetooth communicatie.

Sweet Foam

Gezoet melkschuim

Op de JURA J8 zit een reservoir op de melkschuimer waar je siroop in kan doen om een smaakje te geven aan je melkschuim

T

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

Transformator


Klein maar onmisbaar in een JURA. Zet stroom om van 230V naar 12V, 9V en/of 15V voor bijvoorbeeld de aandrijfmotor, multiventiel en/of display's.

Touchless

JURA noemt het Pocket Pilot en Bravilor noemt het Contactless Coffee Control. 

Allemaal mooi en aardig, maar het zorgt ervoor dat niemand met z'n vingers aan de koffiemachine hoeft te zitten om zijn of haar favoriete koffie te maken. Gewoon met behulp van je eigen smartphone de machine bedienen. 

T-vorm


Een koppeling of drukventiel met een T-vorm heeft de vorm van een T met 1 of 2 ingangen en 1 of 2 uitgangen. 

U

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Uitloop

Verdeler

 

V

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Verwarmingselement

Heater, boiler, element, thermoblok

Het thermoblok in een JURA is klein van stuk. Een rvs leiding en een gloeispiraal zijn ingegoten in een massa van aluminium. De gloeispiraal wordt op aangeven van de machine verhit (tot koffie of stoom temperatuur) waardoor de hele aluminium massa heet wordt. Het water loopt door de RVS leiding en neemt de warmte van de massa op. .

 Vacuüm Clean zetgroep

 

Machines die voorzien zijn van een Vacuüm Clean zetgroep blijven langer schoon en geven een zuiverder kopje koffie. Na de bereiding van koffie of een spoeling trekt het vacuüm clean 'kastje' al het water uit de zetgroep en de slangen. Hierna is er dus geen restwater (of koffie) meer aanwezig. Dat water is allemaal afgevoerd naar de lekbak. De koffie die je hierna zet blijft dus verschoond van spoelwater of restant van de vorige bereiding.

Vaste aansluiting

Wateraansluiting

Voor zakelijk gebruik is een vaste wateraansluiting bijna standaard. Sommige merken/machines zijn in te stellen op wens van de gebruiker. Machines die worden aangesloten op de waterleiding verdienen de aanbeveling om dit te doen met een professioneel waterfilter. 

W

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Waterreservoir

Watertank, waterbak

Het waterreservoir is de tank waar je koud water uit de kraan vult om deze vervolgens terug te plaatsen in de machine. Deze spoel je altijd netjes om en vul je bij. Bijvullen in de machine wordt zeer afgeraden.

X

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 

 

 

Y

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Y-vorm

 Koppelingen, drukventielen

Een koppeling of drukventiel met een Y-vorm heeft 1 ingang en 2 uitgangen of 2 ingangen en 1 uitgang. 

Z

Term

Is hetzelfde/lijkt op/verwant aan

Uitleg

 Zetgroep

 Brewer, brewunit, Z-groep, broeikop

 De zetgroep van een volautomatische machine is het onderdeel waar fysiek koffie wordt gezet. In de zetgroep komt de gemalen koffie uit de molen terecht. De zetgroep perst de koffie aan en er wordt d.m.v. heet water koffie in gezet. Na het bereiden van koffie werpt de zetgroep de gebruikte koffie in het residureservoir.

Naar boven